De 5 beste afzuigkap zonder afvoer

Een afzuigkap is onmisbaar in een keuken. Wanneer je namelijk geen afzuigkap hebt dan heb je last van stank als je aan het koken bent of bijvoorbeeld frituren en dat is natuurlijk super vervelend. Een afzuigkap zorgt ervoor dat nare geurtjes tijdens het koken worden afgevoerd en niet blijven hangen. Zo kun jij met een opgelucht hart genieten van het koken en een frisse lucht. Als je een afzuigkap wilt kopen zonder afvoer dan is het wel belangrijk dat je jezelf goed verdiept in de verschillende mogelijkheden en waar je op moet letten.

Inhoudsopgave:

Een afzuigkap zonder afvoer

De afzuigkap zonder afvoer werkt met een ander systeem dan de afzuigkap die op een afvoer aangesloten moet worden. Om te begrijpen hoe dit in zijn werk gaat moet je weten hoe een afzuigkap met afvoer werkt. Een afzuigkap met afvoer zit aangesloten op de luchtafvoer. De afzuigkap neemt de vieze luchtjes op en via de luchtafvoer wordt dit afgevoerd via de luchtafvoer.

Bij een afzuigkap zonder afvoer werkt dit anders. De afzuigkap zit niet aangesloten op de luchtafvoer maar werkt met een koolfilter systeem. Een afzuigkap zonder afvoer wordt ook wel een recirculatie afzuigkap genoemd. Het woord zegt het al, de lucht wordt via recirculatie teruggeblazen de ruimte in. Maar wel gefilterd met dank aan het koolfilter systeem.

De voordelen van een recirculatie afzuigkap

De recirculatie afzuigkap wordt de laatste jaren steeds populairder en de oorzaak hiervan is het gebruiksgemak van de recirculatie afzuigkap. Een nadeel van een gewone afzuigkap is namelijk dat je moet beschikken over een luchtafvoer of dat er een luchtafvoer gemaakt moet worden.

Er zijn genoeg woningen waarbij dit niet aanwezig is of niet mogelijk is of het is te duur voor de bewoner. Een recirculatie afzuigkap is dan een hele goede oplossing. Dat is eigenlijk het grootste voordeel van de recirculatie afzuigkap.

De nadelen van een recirculatie afzuigkap

Hoe handig een recirculatie afzuigkap ook is, er zijn ook nadelen. Een van de nadelen is met name dat een recirculatie afzuigkap minder zuigkracht heeft dan een gewone afzuigkap. Dat komt door het filter dat nodig is om de lucht te zuiveren.

Een ander nadeel is dat de filters natuurlijk regelmatig verwisseld moeten worden en hier zitten ook weer kosten aan verbonden. Een recirculatie afzuigkap is in dat opzicht niet goedkoper dan een gewone afzuigkap. Als je dus een recirculatie afzuigkap koopt ben je zeker niet per definitie goedkoper uit dan met een gewone afzuigkap.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een recirculatie afzuigkap

Een recirculatie afzuigkap kopen is nog niet zo’n gemakkelijke klus. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je tot een aanschaf over gaat. Allereerst speelt je budget natuurlijk een grote rol in de haalbaarheid en keuzemogelijkheden. Je moet er namelijk rekening mee houden dat er nog meer kosten bij komen dan alleen de aanschaf. Denk aan het filter en dergelijke.

Als je een recirculatie afzuig koopt moet je op de volgende zaken goed letten:

Het geluidsniveau

Het is wel prettig als een recirculatie afzuigkap niet al te veel lawaai produceert. Een recirculatie afzuigkap kan namelijk op een hoog niveau veel lawaai maken. Het is dan ook belangrijk om goed op het aantal decibels te letten.

De breedte van de afzuigkap

Wanneer je een afzuigkap koopt is het heel erg belangrijk dat deze ongeveer even breed is als je elektrische kookplaat. Wanneer de kookplaat namelijk groter is dan de afzuigkap werkt de afzuigkap niet meer naar behoren en dat is gewoon zonde. Je kunt wel een bredere afzuigkap gebruiken boven een kleiner fornuis. Andersom kan dus niet.

Het Filtergebruik

Er zit een enorm verschil in het gebruik van de filters bij recirculatie afzuigkappen. De ene verschilt van de ander. Het is dus lonend om goed te kijken van welke filters er gebruik worden gemaakt, of deze bij de aanschaf meegeleverd wordt en wat het kost om losse filters te kopen om te kunnen verwisselen. Tijdens het koken met een elektrische pan kan het ooit zijn dat er veel moet worden gefilterd.

Het kan namelijk best zo zijn dat je bij een goedkoper merk in het totaalplaatje goedkoper uit bent omdat de filters daarvoor ook goedkoper zijn. Dan kun je beter voor het goedkopere merk afzuigkap gaan. Omdat het onderhoud een groot punt van aandacht is en blijft bij een recirculatie afzuigkap.

De verlichting

Als je een afzuigkap gaat kopen is het verstandig om te kijken naar de mogelijkheden wat betreft de verlichting. Er zit namelijk veel verschil in de beschikbare modellen. Het beste is om een recirculatie afzuigkap te kopen op basis van led verlichting. Deze zijn zuiniger en hoeven ook minder vaak vervangen te worden.

Het energieverbruik

Duurzaamheid is het toverwoord voor de toekomst. Dus is het belangrijk dat als je nieuwe apparatuur koopt voor in huis, ook kijkt naar hoe energiezuinig dit is. Niet alleen voor je eigen portemonnee maar ook om milieubewust door het leven te gaan. En aangezien de afzuigkap dagelijks gebruikt wordt is het energieverbruik wel erg belangrijk.

De beste 5 afzuigkappen zonder afvoer van 2022

1

ETNA AV361RVS

foto van een ETNA AV361RVS
9.1Expert Score
Deze afzuigkap zonder afvoer van Etna is zeer compact

Een compace afzuigkap zonder afvoer zorgt ervoor dat er weinig ruimte in beslag wordt genomen. Daarna is het zo ontwikkeld dat het weinig vuil achterlaat en dus niet vaak hoeft te worden schoongemaakt.

Goede punt(en)
 • Weinig vuil
 • Compact
 • 3 snelheden
2

ETNA AO660WIT

foto van een ETNA AO660WIT
8.9Expert Score
Afzuigkap zowel geschikt voor afvoer naar buit als recirculatie

Deze afzuigkap kan zowel als recirculatie alsafvoer naar buiten worden gebruikt. Door de 2 aluminium cassettefilters is het ook makkelijk schoon te maken

Goede punt(en)
 • 2 aluminium casettefilters
 • Dampscherm van glas
 • Recirculatie
3

ETNA AO660RVS

foto van een ETNA AO660RVS
7.9Expert Score
Onderbouwafzuigkap van hoge kwaliteit

Voorzien van een led lamp en 3 verschillende snelheden kan deze afzuigkap op verschillende manieren worden gebruikt. Door de divere mogelijkheden kwam dit product uit ons onderzoek uit als derde beste van de test.

Goede punt(en)
 • Led verlichting
 • Koolstoffilter REC80
 • 3 verschillende snelheden
4

Wiggo WE

foto van een Wiggo WE
7Expert Score
Schuine afzuigkap met hoge prestaties

Deze schuine afzuigkap heeft ook diverse functies zoals reciculatie en afvoer naar buiten. Door de casettefilters is het makkelijk schoon te maken.

Goede punt(en)
 • Casettefilters
 • Wiggo koolstoffilets
 • Lange levensduur
5

Klarstein Mariana 90 vlakscherm afzuigkap

foto van een Klarstein Mariana 90 vlakscherm afzuigkap
6.8Expert Score
Vlakke afzuigkap naar buiten van Klarstein

Deze afzuikap van Klarstein heeft een krachtige vermogen en kan eenvoudig worden gemonteerd. Grote oppervlak en sterk afvoervermogen zorgt voor een aangename ervaring tijdens het gebruiken.

Goede punt(en)
 • Eenvoudige bediening en montage
 • Groot afvoervermogen
 • Makkelijk design

   Logo