De 5 beste co2 meters

Als jij de luchtkwaliteit wilt monitoren, dan kun je prima een beroep doen op een CO2 meter. De meter geeft je informatie over de luchtkwaliteit en geeft zo, meteen de noodzaak van ventileren en verluchten aan. Een goede luchtkwaliteit is van essentieel belang voor de gezondheid en zeker ook voor de productiviteit. Door te werken met een CO2 meter kunnen gezondheidsrisico’s tegengegaan worden.

Wil je een CO2 meter kopen? Dan heb je echt wat te kiezen en maak je die keuze onder meer op basis van het meetbereik en de alarmeringsmogelijkheden. Het grote aanbod van CO2 meters geeft al aan hoe belangrijk de meter is. Het geeft daarnaast aan hoe belangrijk het is om de kwaliteit van de binnen lucht steeds te monitoren en om op de juiste wijze en met de beschikbare mogelijkheden te ventileren en te verluchten.

Wat is een CO2 meter?

Met een CO2 meter meet je de verhouding van CO2 in de lucht en wordt de luchtkwaliteit aangegeven. Dit wordt door de CO2 meter aangegeven in ppm, parts per million. Aan de hand van de score kun je zien of het noodzakelijk is om een bepaalde ruimte extra te verluchten of zelfs te reinigen. Daardoor zal het CO2 gehalte dalen en zal er sprake zijn van een verbetering van de lichtkwaliteit. Een CO2 meter doet goed werk. Niet zelden is een slechte luchtkwaliteit namelijk de oorzaak van problemen als vermoeidheid, verminderde concentratie en ook hoofdpijn.

De concentratie van CO2 geldt als een belangrijke indicator van de kwaliteit van binnenvlucht. Alleen door je woning zeer regelmatig te verluchten kan sprake zijn van een goede luchtkwaliteit. Ventilatie en circulatie zijn hierbij de toverwoorden. Vaak wordt een CO2 meter ingezet om de luchtkwaliteit in belangrijke ruimtes te monitoren. De sensor op de meter geeft zeer nauwkeurig aan wat precies de concentratie CO2 in de ruimte is. In de ideale situatie bedraagt de hoeveelheid CO2 tussen de 600 en 800 deeltjes per miljoen. Is er sprake van een te hoge concentratie CO2, dan zal de meter alarm slaan.

Waarvoor wordt een CO2 meter gebruikt?

Met een CO2 meter word je beschermd tegen gezondheidsrisico’s die kleur- en geurloos gas kan veroorzaken. Dit gas wordt toegepast in de voedingsindustrie, metaalindustrie, bij chemische processen en bij afvalbeheer. Het is uitermate belangrijk dat gesloten ruimten waar verschillende mensen hun werk doen goed geventileerd worden. Zo wordt voorkomen dat schadelijke stoffen, waaronder virussen, zich ophopen en verspreiden. Een CO2 meter zal er eveneens voor zorgen dat er genoeg verse en frisse lucht binnenkomt.

Met een CO2 meter kun je de kwaliteit van lucht monitoren en kun je vervolgens bewuster ventileren en gebruik maken van de ventilatiemogelijkheden die er zijn in de vorm van ramen en deuren en ook luchtroosters. Met behulp van een CO2 meter wordt je op tijd geïnformeerd als er sprake is van een te hoge concentratie CO2 in de lucht en als mechanische ventilatiesystemen niet goed functioneren. Het is een feit dat er een directe correlatie is tussen de concentratie CO2 en de hoeveelheid schadelijke stoffen die in een ruimte aanwezig zijn Bovendien heeft de Gezondheidsraad onderzocht dat het CO2 gehalte een prima indicator is voor de luchtverversing en de kwaliteit van de lucht.

Ten koste van de productiviteit

Maak je geen gebruik van een CO2 meter en is sprake van onvoldoende ventilatie dan kunnen er concentratieproblemen ontstaan. Daardoor kunnen de leerprestaties verslechteren en bovendien gaat dit nadrukkelijk ten koste van de productiviteit. Bovendien kunnen er als gevolg van te weinig ventilatie gezindheidsklachten ontstaan in de vorm van hoofdpijn en klachten aan de ogen, de neus en de luchtwegen. Dit leidt tot een hoger ziekteverzuim en een verergering van allergieën. Ook astmatische klachten zijn dan eerder aan de orde. Bovendien kunnen mensen die lijden aan Alzheimer en dementie gedragsproblemen krijgen als ze zich in een ruimte bevinden die te weinig geventileerd wordt.

PPM indicatie van gezondheid

Zorgen voor een beter en gezonder binnenklimaat is een kwestie van bewustwording en van het gebruik van een CO2 meter. Ook zal een gedragsverandering plaats moeten vinden. Bewust ventileren is een kwestie van simpelweg voldoende ventilatie. Aan de andere kant is het ook niet goed meer dan nodig te ventileren. De CO2 meter stelt je steeds op tijd in staat de nodige maatregelen te nemen voor er sprake is van een te hoge concentratie CO2 in de lucht.

Afname van O2 minder belangrijk dan de concentratie CO2

Bewust ventileren met dank aan de CO2 meter betekent bovendien besparen op de energiekosten. Is het winter, dan moet de frisse buitenlucht opgewarmd worden en in de zomermaanden moet de warme buitenlucht afgekoeld worden. Zo ontstaat immers een gewenste binnentemperatuur. Meer ventileren dan noodzakelijk betekent dus het verspillen van energie. Veel mensen denken dat een O2 meter beter zou zijn dan het gebruik van een CO2 meter. Niets is echter minder waar.

Zoals bekend ademen mensen O2 (zuurstof) in en CO2 uit. De hoogte van de concentratie CO2 in de lucht hangt samen met de door het menselijk lichaam afgegeven verontreinigingen en ziektekiemen. Daarom is de concentratie CO2 een goede indicator voor de algehele kwaliteit van de binnenlucht.

De hoge CO2 concentratie veroorzaakt klachten, en dat doet de afname van de hoeveelheid zuurstof veel minder. Dan nog even over frisse en over schone lucht. Frisse lucht is er als er voldoende wordt geventileerd en het CO2 gehalte onder de 1000 ppm ligt. Schone lucht is lucht die vrij is van schadelijke deeltjes als fijnstof, bacteriën, pollen en rook. Frisse lucht is dus niet per definitie schone lucht, zoals schone lucht niet per se frisse lucht is. Voornamelijk daarom moedigen wij een co2 meter kopen ten zeerste aan.

Wat zijn belangrijke criteria bij het selecteren?

Het zegt voldoende dat de GGD bij onderzoek naar de luchtkwaliteit altijd eerst naar een CO2 meter grijpt. Met de meter is CO2 prima meetbaar en daarom ook zijn er veel verschillende soorten meters op de markt beschikbaar. De keuze voor een goede meter is dus geen eenvoudige keuze, al was het alleen al door het ruime aanbod. Waar je zeker op moet letten tijdens de aankoop van een CO2 meter is het type sensor, de resolutie en meetfout, het meetbereik, de kalibratiemethode, alarmeringsmogelijkheden en data logging en het uitlezen van data.

Zo kun je kiezen uit een single beam of een dual beam uitvoering van de CO2 meter. Een single channel sensor is gekalibreerd op basis van externe referenties zoals dat het geval is bij zelf kalibrerende functies. Dit op basis van de gemeten achtergrondwaarden of op basis van de kalibratie met een bekende hoeveelheid gas. Dual beam hanteert een sensor met een interne referentie. Op de lange termijn is de single beam vaak een beter optie. Rovary houdt bijvoorbeeld de geschiedenis van metingen bij tot wel zeven dagen, hierdoor heb je altijd de vorige metingen tot beschikking.

Meetfout en meetbereik

Het is bekend dat elke CO2 meter met sensor een meetfout heeft. Voor een CO2 meter met een meetbereik tot 5000 ppm is 50 ppm een aanvaardbare meetfout. Een meetbereik tot 10.000 ppm heeft een aanvaardbare meetfout met 100 ppm. Dit zijn twee aanvaardbare waarden. Het meetbereik is belangrijk.

Binnen het aanbod van CO2 meters wordt vaak een verschil gemaakt tussen de gezondheid en de veiligheid. Vaak is een CO2 meter met een meetbereik tussen de 0 en de 5000 ppm, acceptabel voor de gezondheid en voor veiligheid wordt vaak 10.000 ppm aangehouden. Voorts kun je een keuze maken op basis van kalibratie, waarbij ijkgas kalibratie en ABC kalibratie de bekendste vormen zijn.

Uiteraard speelt ook de wijze van alarmeren ene rol bij de keuze die je maakt, de CO2 meters bieden een alarmmogelijkheid als sprake is van een te hoge waarde. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een lokaalalarm en een online discreet alarm. Bij een lokaal alarm gaat het om een pieptoon of om flitsen, bij een online discreet alarm geldt dat vaak een sms bericht verstuurd wordt of een sms-bericht.

Gaat het om veiligheid, dan wordt vaak gewerkt met een lokaal alarm. Werknemers zijn daardoor meteen op de hoogte als het CO2 gehalte aan de hoge kant is. Wat betreft gezondheid wordt juist weer eerder gekozen voor een e-mail of een sms bericht. In de meeste gevallen beschikt de CO2 meter ook over een LED-indicator. Tenslotte heb je nog de keuze om voor een meter te kiezen die data opslaat en die het uitlezen van data mogelijk maakt.

Je hebt dus echt wat te kiezen als het gaat om een co2 meter kopen. Verdiep je goed in de verschillende meters die beschikbaar zijn en heb helder in beeld waarvoor je de meter precies gaat gebruiken.

De 5 beste co2 meters

1

Rovary CO2 meter

9.4Expert Score
Hoge kwaliteit co2 meter

Met de Rovary co2 meter weet u altijd wanneer u de kamer moet ventileren. De co2 meter kan zowel thuis als op kantoor gebruikt worden. De meter onthoudt de geschiedenis van metingen zodat je altijd kan terugkijken en eventueel verbeteringen kan toepassen.

Pluspunt(en)
 • Oplaadbaar & draagbaar
 • Ideaal om meerdere ruimtes te meten
 • Naast de CO2 waarden meet de Rovary CO2 Meter ook de temperatuur
 • Voldoet aan de eisen van het bouwbesluit
Minpunt(en)
  2

  Vantilate CO2 Meter

  8.4Expert Score
  Stijlvol & makkelijk te gebruiken

  De co2 meter van Vantilate meet de ideale luchtkwaliteit. Hierdoor weet je altijd wanneer er een te hoge concentratie co2 in de lucht zit.

  Pluspunt(en)
  • Gemakkelijk en nauwkeurige CO2 metingen bekijken
  • Ideaal bij het monitoren en verbeteren van het binnenklimaat.
  • Ideaal voor thuiswerkers: voorkom klachten
  • Stijlvolle design
  Minpunt(en)
  • Mist max. waarde instelling
  3

  Rovary RV40B

  8.5Expert Score
  Moderne co2 meter van hoge kwaliteit

  Met deze co2 meter zorg je bij elke binnen locatie voor een goed inzicht in de luchtkwaliteit. Met een modern scherm en verschillende functies in 1 is dit een van de hoogste kwaliteit co2 meters.

  Pluspunt(en)
  • Met Oplaadbare Batterij
  • Meet de CO2 gehalte, temperatuur en luchtvochtigheid.
  • Accurate en Betrouwbare Meting
  • Toepasbaar op elke Locatie
  Minpunt(en)
  • Geen
  4

  Netatmo NWS01-EC Weerstation

  8Expert Score
  Elegant design met veel functies

  Deze Netatmo weerstation is een digitale co2 meter met vele functies. Het is gemaakt van stevig en bestendig materiaal en ziet er enorm elegant uit.

  Pluspunt(en)
  • Eenvoudig in gebruik
  • Goede prijs/kwaliteit
  • Goede kwaliteit
  Minpunt(en)
  • Batterijduur
  5

  BeeGoods co2 meter

  6Expert Score
  Goedkopere versie CO2 meter

  Deze co2 meter van BeeGoods is een iets goedkopere versie. Dit betekend een iets simpeler design met minder functies. Maar voor de rest doet het wat het hoort te doen.

  Pluspunt(en)
  • Goedkoop
  • Simpel design
  Minpunt(en)
  • Metingen niet altijd even nauwkeurug

    Logo