De 5 beste lijmpistolen van 2021

Zeker voor hobbyprojecten is een lijmpistool onmisbaar. Je lijmt er eigenlijk alles mee.  Helemaal van gevaar ontbloot is het gebruik van een lijmpistool overigens niet. Uit het lijmpistool komt namelijk lijm die verwarmd is. Draag dus altijd handschoenen als je met het lijmpistool aan de slag gaat. Wat het beste lijmpistool is? Dat is subjectief en afhankelijk van het gebruik.

Wat is het beste lijmpistool?

Met een lijmpistool lijm je spullen vast. Het lijmpistool duwt staven lijm door een verhittingselement waardoor een vloeiende en hete lijm ontstaat die vervolgens weer verhard door afkoeling. Ondertussen lijmt alles vast wat met de hete lijm in aanraking komt.  De lijm kun je overigens later en met behulp van bakpapier weer verwijderen.

Behalve voor hobbyprojecten kun je met een lijmpistool eigenlijk alles vastlijmen, denk maar eens aan een foto achter een lijstje bijvoorbeeld. Het lijmpistool is er met stekker en in een draadloze uitvoering en voor gebruik laat je het lijmpistool altijd eerst een periode voorverwarmen. Langer dan tien minuten duurt dat nooit. Vervolgens breng je een lijmstift aan de achterkant van het lijmpistool in, trek je een aantal keren aan de trekker net zo lang er lijm uit de spuitmond komt.

Waarvoor wordt het beste lijmpistool gebruikt?

Het lijmpistool gebruik je om te lijmen; een kwestie van lijm aanbrengen op het te lijmen oppervlak. Doe dit wel meteen, de lijm koelt namelijk snel af en is dus snel hard. Behalve hobbymatig zie je het beste lijmpistool ook vaak terug in de modelbouw. Het lijmpistool lijkt ervoor gemaakt. Het is wel verstandig om de lijmstift na gebruik uit het lijmpistool te halen.

Zo voorkom je namelijk verstoppingen. In de loop der jaren zijn er steeds meer lijmpistolen op de markt gekomen. Het maakt dat je kunt kiezen uit verschillende stiften. Meest gebruikte stift is die van 11 millimeter. Je hebt ze echter ook in uitvoeringen van 7 en 15 millimeter. Gebruik bij voorkeur een standaard bij het lijmpistool en leg het lijmpistool daarop als je het lijmpistool even niet gebruikt.  Een lijmpistool wil namelijk nog wel eens nadruppelen. Om de noodzaak van handschoenen nog maar eens aan te benadrukken; de lijm die het pistool verlaat kan zomaar een temperatuur hebben van 100 graden.

Wat zijn belangrijke criteria bij het selecteren?

Je kunt dus variëren in de dikte van de lijmstift. Een grotere lijmstift is handiger als je veel lijmt. Hoe dikker de stift, hoe meer lijm er op hetzelfde moment verhit kan worden en hoe meer je dus kunt lijmen. Check ook of er een standaard bij geleverd wordt om zo nare lijmresten op bijvoorbeeld de tafel te voorkomen. Een ander aspect is of er al dan niet sprake is van het beste lijmpistool met temperatuurregeling. Voorts kies je een lijmpistool met kabel en een stekker of voor een draadloze uitvoering.

Zoek je een lijmpistool voor je kinderen, zoek het dan in lijmpistolen die standaard een lagere temperatuur hebben. Neemt niet weg dat je ook je kinderen altijd handschoenen aandoet, een lijmpistool is en blijft immers een apparaat dat werkt met een verwarmingselement. En dat ongeluk zit ook bij het gebruik van een lijmpistool vaak in een klein hoekje.  Mocht je nou een lijmpistool hebben zonder standaard, schaf dan in elk geval bakpapier aan of neem een deksel van een potje dat je verder toch niet gebruikt en nadien weg kunt gooien. Houd je vingers en handen ook weg van de lijmdraden die bij het gebruik van het beste lijmpistool ontstaan. Ook die kunnen namelijk bijzonder heet worden. Ongeacht welk lijmpistool je kiest, het is altijd verstandig geduldig en rustig te werk te gaan. Vaak is het zo dat hoe rustiger je werkt, hoe beter de lijm hecht aan zowel ondergrond als object.
 

De beste 5 lijmpistolen

1

VONROC Lijmpistool

9.2Expert Score
Hoge kwaliteit lijmpistool

Dit lijmpistool van VONROC is de ideale hulp voor al jouw hobbyklussen.

Pluspunt(en)
 • Anti-druipfunctie
 • het lijmpistool stopt met het laten lopen/stromen van lijm. Geen geknoei!
 • Hoog 70W vermogen
 • dankzij dit hoge vermogen is de machine binnen 3-5 minuten opgewarmd. Snel aan de slag met je klus!
 • Hoge capaciteit (lijmafgifte) van 8-12g/min
 • indien nodig kun jij vlot doorwerken.
 • Geïsoleerd mondstuk
 • voor extra veiligheid.
Minpunt(en)
 • Kan soms lekken.
2

LifeGoods Lijmpistool

8.5Expert Score
Stijlvol & makkelijk te gebruiken

Dit lijmpistool is op bijna elk materiaal te gebruiken.

Pluspunt(en)
 • Inclusief 50 lijmsticks
 • Materiaal: Plastic & aluminium
 • Lang snoer, geen gedoe met batterijen
 • Ergonomische greep
Minpunt(en)
 • Je moet een nieuwe patroon aandrukken in 't begin
3

Glue Gun

8Expert Score
Goedkope lijmpistool

Deze lijmpistool is van een lagere prijscategorie maar doet zijn werk precies hoe je het wilt hebben.

Pluspunt(en)
 • Goedkoop
Minpunt(en)
 • Minder extra functies
4

Dremel lijmpistool 930

8.7Expert Score
Elegant design met veel functies

De Dremel 930 is een lijmpistool met twee temperatuurstanden dat speciaal geschikt is voor gedetailleerd lijmen.

Pluspunt(en)
 • Anti-druipvoorziening: om te voorkomen dat lijm op het werkstuk druipt.
 • Silicone mondstukhulzen: ter voorkoming van brandwonden.
 • Precisietip: voor ingewikkeld lijmen.
Minpunt(en)
 • Werkt op netstroom waardoor je minder bewegingsvrijheid hebt.
5

TROTEC lijmpistool PGGS 10-230V

8Expert Score
Hoge kwaliteit lijmpistool, wel aan duurdere kant.

Het beste bewijs voor het allround-gebruik van de PGGS 10-230V ligt in de mogelijkheid tot het gebruik zonder kabel.

Pluspunt(en)
 • Sterke 25 W smeltcapaciteit voor constante werktemperatuur bij continu gebruik
 • Ideaal voor het professioneel plakken, afdichten, voegen, knutselen en decoreren
 • Gebruik zonder kabel mogelijk door geïntegreerd warmtereservoir

   Logo