De beste waterkoker

Wat is nou eigenlijk de beste waterkoker? Dat is en dat blijft toch een kwestie van smaak. Er is een grote hoeveelheid waterkokers beschikbaar en dat van verschillende materialen. Behalve het uiterlijk van de waterkoker is uiteraard belangrijk wat het apparaat te bieden heeft als het gaat om de functionaliteit. En dat is – zo kunnen we concluderen- nogal wat.

Inhoudsopgave:

Welke waterkoker is het beste

Het is lastig om te zeggen wat de beste waterkoker is, want dit hangt ook maar net af van bijvoorbeeld de gezinssamenstelling en waar je de waterkoker precies voor gebruikt. Natuurlijk wordt er elk jaar een vergelijkend wateronderzoek gehouden onder de beschikbare waterkokers. In de top 10 van de beste waterkokers keren steeds de merken Bosch, Philips, Tefal, Russell, Braun, Aigostar, Inventum en EKEO terug. Koop je dus een waterkoker van een van deze merken, dan zit je altijd goed. Dan kun je er vanuit gaan dat je kwaliteit koopt. In de verschillende vergelijkende testen die je online vindt, wordt opmerkelijk vaak de waterkoker van Bosch, de Bosch TWK 8613, genoemd als de beste waterkoker die je in ons land kunt kopen.

Wat is een waterkoker?

Wil je snel water koken? Dan gebruik je een waterkoker. Deze heeft een reservoir voor water met daarin een verwarmingselement. Je hebt die verwarmingselementen in open en gesloten vorm. De open vorm zie je als je het deksel opent. Met een open element bereikt het water sneller het kookpunt. Een gesloten element is dat kalkdeeltjes zich niet kunnen hechten. Een waterkoker kan verschillende extra functionaliteiten hebben in de vorm van onder meer een warmhoud functie en een waterniveau indicator. Doorgaans zijn waterkokers gemaakt van RVS terwijl ook de uitvoering van glas sterk in opmars is. Je hebt zelfs uitvoeringen met ledverlichting en dubbelwandige waterkokers. Die met ledverlichting zorgen voor een aangename sfeer en dubbelwandige waterkokers houden water lang op temperatuur.

Waar wordt de beste waterkoker voor gebruikt?

Waterkokers worden het vaakst gebruikt voor het koken van water voor een heerlijke kop thee. Het concept is simpel; je plaatst water in het reservoir, drukt de opwarmknop in en het water zal naar enige tijd gaan koken. Vervolgens is het afhankelijk van het type dat je hebt of het water bijvoorbeeld klang warm blijft of dat je per kopje thee opnieuw water warm moet maken. Waterkokers met waterniveau indicator worden vaak als hulpmiddel ingezet bij het koken. Dit ook omdat je met behulp van de indicator steeds precies de juiste hoeveelheid kunt gebruiken.

Zonder waterkoker is dat nog best lastig. Voor thee, een kopje soep en als hulpmiddel komt de al dan niet draadloze waterkoker altijd van pas. Daarbij is er ruim voldoende keuze wat betreft design, kleur en materiaal en zeker ook wat betreft de functionaliteit. Dat maakt ook meteen dat je al voor een heel klein bedrag een waterkoker hebt, maar een zeer uitgebreide versie toch nog best wat geld kost. Doorgaans staan waterkokers met warmhoud functie bekend als de meest gewilde uitvoeringen en je hebt zelfs waterkokers waarbij je zelf de temperatuur kunt instellen en kunt variëren tussen 70, 80 en 90 graden. De vierde optie is uiteraard de kookoptie.

Wat zijn belangrijke criteria bij het selecteren?

Net zoals het moeilijk is om zomaar even aan te geven wat de beste waterkoker is, geldt dat in feite ook voor de criteria waar je op let bij het kiezen van dit apparaat. Zo kun je zeggen dat de aanwezigheid van een kalkfilter belangrijk is, maar dat ligt er maar net aan of jij daar waarde aan besteedt. De aanwezigheid van een kalkfilter kun je overigens wel als een van de criteria zien die je helpt de beste waterkoker te selecteren.

Opvallend is ook dat de waterkoker die over een draaivoet beschikt is erg populair is. Verder is het een kwestie van voorkeur of je een draadloze uitvoering wilt of niet. Zeker is dat waterkokers die hun werk kunnen doen zonder draad gebruiksvriendelijker zijn. Ook de inhoud van het reservoir speelt uiteraard een bepalende rol. Ben je alleen en drink je af en toe een keer een kopje thee, dan volstaat een inhoud van een liter. Moet de waterkoker voor een gezin zorgen, dan kies je eerder die met een reservoir voor twee liter. Er is ook een middenweg mogelijk met een inhoud van 1,5 liter.

Ontzettend veel keuze

Daardoor heb je dus ontzettend veel te kiezen, want behalve de bekende merken zijn er ontzettend veel partijen die waterkokers aanbieden. Alle merken proberen iets bijzonders te bieden en het onderlinge prijsverschil tussen waterkokers kan best groot zijn. Dat valt of staat natuurlijk ook met de functionaliteiten die een waterkoker biedt. Ondertussen is de waterkoker al heel lang niet meer weg te denken uit elke huishouden. In tegenstelling tot veel andere producten is er niet echt een criterium bij de aankoop naast de gebruiksvriendelijkheid. Want gebruiksvriendelijk zijn alle waterkokers.

De 4 beste waterkokers

1

Philips Avance HD9359/90 waterkoker

Beste waterkoker philips
9.2Expert Score
Hoge kwaliteit waterkoker

De nieuwe plastic Philips-waterkoker heeft een capaciteit van 1,7 l, een deksel dat automatisch opengaat en een indicatielampje. Zo maak je eenvoudig en snel jouw favoriete drankje.

Pluspunt(en)
 • Plat verwarmingselement voor snel koken
 • Meervoudig veiligheidssysteem tegen droogkoken
 • Dankzij de kopjesaanduiding heb je altijd de goede hoeveelheid water
Minpunt(en)
 • De waterkoker heeft geen temperatuur indicator
2

Tomado TWK1701B waterkoker

Beste waterkoker tomado
8.8Expert Score
Stijlvol & makkelijk te gebruiken

Met deze waterkoker TWK1703G van Tomado zet je elke dag een lekker warm kopje thee. 

Pluspunt(en)
 • 1,7 liter inhoud
 • glazen kan met LED verlichting
 • 2200 watt vermogen
 • Stijlvolle design
Minpunt(en)
  3

  Braun WK3100BK PUREASE 3 waterkoker

  8.5Expert Score
  Elegante compacte 1,7l Waterkoker

  Met de WK 3100 BK waterkoker brengt u snel, gemakkelijk en veilig water aan de kook

  Pluspunt(en)
  • De gerenommeerde Duitse technologie garandeert dat u elke dag weer uitstekende prestaties mag verwachten
  • Eenvoudig te gebruiken
  • Toepasbaar op elke Locatie
  Minpunt(en)
   4

   Philips Daily Collection HD9350/90 waterkoker

   8.2Expert Score
   Elegant design met veel functies

   De Philips HD9350/90 waterkoker is gemaakt van robuust roestvrijstaal, waardoor je verzekerd bent van een langdurig en betrouwbaar gebruik.

   Pluspunt(en)
   • Duurzame roestvrijstalen behuizing voor een lange levensduur
   • Meervoudig beveiligingssysteem tegen droogkoken
   • Deksel met veermechanisme en een grote opening voor schoonmaken
   Minpunt(en)
   • De waterkoker heeft geen doorzichtige deksel<br>

     Logo