
Slowcooker
De pan die voor je kookt zelfs als je niet thuis bent. Dat is de slowcooker, ook welk eens crock pot’ genoemd. Crock Pot is echter een merknaam; het was het eerste merk dat met de slowcooker op de markt kwam. Tegenwoordig zijn er heel erg veel verschillende merken die een slowcooker aanbieden. Soms kan eten bereiden niet lang genoeg duren. Crock Pot is nog steeds een erkend merk overigens. De concurrentie is echter behoorlijk toegenomen de afgelopen jaren.
Wat is een slowcooker?
Een slowcooker zorgt ervoor dat voedsel langzaam gegaard wordt. Dit proces duurt afhankelijk van de ingeschakelde stand of zes of acht uur. De pan weet op deze wijze zo goed als alle voedingsstoffen te behouden, terwijl ook niets van de smaak verloren gaat. De klassieke slowcooker houdt het simpel en biedt twee verschillende standen: high en low. Kies je voor Low dan duurt het kookproces acht uur. High staat voor zes uur koken.
Vaak zijn er niet meer opties beschikbaar. En zo zie je maar, koken kan echt iedereen. Het moet gezegd, de slowcooker heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld en is beschikbaar met bijvoorbeeld een digitale timer. Met de timer kun je op perfecte wijze het kookproces van de pan afstellen. Je kunt met een timer tot op de minuut aangeven wanneer de slowcooker langzaam maar zeker zijn werk moet gaan doen. Je kunt werken met de slowcooker onderdeel van de voorbereiding van het kookproces noemen. Het is overigens wel een proces waarbij je water toevoegt.
Waarvoor wordt een slowcooker gebruikt?
Dé grote vraag is natuurlijk wat je dan kunt bereiden met de slowcooker. Welnu, wat eigenlijk niet? Vooropgesteld, stoofproducten lenen zich perfect voor de langzame koker, maar dat geldt ook voor hete kip, kippenpoten, pastasauzen, soepen en tajine. Ook stoofvlees kun je uitstekend gebruiken in de slowcooker, net als vleesgerechten als pulled pork en pulled chicken. Ook vegetariërs weten ondertussen wel raad met de pan.
Ze gebruiken het voor de bereiding van onder meer tofu en tempeh. Groente? Ook dan kan prima in de slowcooker, al kan het zijn dat er vitamines verloren gaan. De smaak zal in elk geval niets aan kwaliteit inboeten. Het verlies van vitaminen kun je voor een deel voorkomen door de producten eerst te blancheren. Ook zelfgemaakte soep kun je gebruiken in de slowcooker. Omdat er standaard een deksel bij de slowcooker geleverd wordt, is van verdamping tijdens het koken geen sprake.
Wat zijn belangrijke criteria bij het selecteren?
Misschien wel het belangrijkste criterium bij het selecteren van de voor jou meest geschikte pan is de grootte En dat kan nog best lastig inschatten zijn. Daarbij mag niet vergeten worden dat de pan nooit voor meer dan twee-derde gevuld mag zijn. Voor de grootte en de inhoud is een vuistregel vastgesteld. Een kleine slowcooker is geschikt voor maximaal twee personen en kent een inhoud van tussen de 1,5 en 3 liter. De gemiddelde grootte van de slowcooker heeft een inhoud van tussen de 3 en de 5 liter en geldt als een driepersoons pan. De grootste pan is geschikt voor meer dan vijf personen en kent een inhoud van tussen de 5 en 6,5 liter.
Ook het materiaal speelt vaak een rol bij de keuze die gemaakt wordt. Het buitenmateriaal is vaak van RVS of kunststof, de binnenkant kan van keramiek zijn maar even goed uitgevoerd zijn in metaal. Keramiek heeft daarbij als voordeel dat het prima in de vaatwasser kan en dat geldt ook voor de magnetron, bijvoorbeeld om te ontdooien. Metaal daarentegen is niet breekbaar, oven-bestendig en geschikt voor gebruik op gasfornuizen, de keramische kookplaat en de elektrische kookplaat. Ook plaats je de slowcooker van dit materiaal in zowel de diepvries als er koelkast.
De beste 5 slowcookers
Tristar VS-3915

Crock Pot Express-Pot CR051

Westinghouse Slow Cooke

Crock-Pot CR507

Tristar VS-3920
