De 6 beste elektrische steps van 2022

De elektrische step is tegenwoordig te vinden in alle soorten en maten. Deze wordt steeds populairder en zal je daarom ook meer en meer tegenkomen. Dit is ook niet bijzonder, omdat het een erg handig en compact vervoermiddel is voor jong en oud. Een rijbewijs is niet nodig en ze zijn handig in gebruik. Met de groeiende technieken rondom elektrische apparaten heeft ook de step een upgrade te pakken. Voorheen werd een step gezien als speelgoed voor kinderen en hierbij als manier om hen actief te houden.

Tegenwoordig ligt de behoefte echter ook bij volwassenen, die de elektrische step gebruiken als vervoersmiddel of gewoon simpelweg om sneller van A naar B te komen. Door deze groeiende populariteit zijn steeds meer fiets- en stepfabrikanten begonnen met het verkopen van elektrische steps. Hierdoor is het soms moeilijk om te achterhalen welke step er nou echt beter is dan haar “stepgenoten”.

Daarom hebben wij nu eindelijk naast onze review van de elektrische vouwfiets ook de bekende en de minder bekende steps met elkaar vergeleken, om hiermee zo overzichtelijk als mogelijk te laten zien wat het aanbod van ‘E-steps” in de markt is. Hiermee hopen we onze lezers zo goed als mogelijk te helpen bij het vinden van de voor hun beste elektrische step, die het beste aansluit bij hun wensen en behoeftes.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan bod:

Wat is een elektrische step?

Een elektrische step is een met motor aangedreven step die ervoor zorgt dat je in het verkeer flexibel en snel weg bent. Je moet even twee keer steppen, maar wanneer je het gas indrukt ben je direct weg. In Nederland en België zie je, voornamelijk in de steden, steeds vaker een elektrische step voorbij ‘zoomen’ en dat is niet zomaar.

Je hebt ze namelijk in heel veel soorten en maten, ze zijn gemaakt van verschillende materialen en ze verschillen in actieradius en wendbaarheid. Juist daarom is het belangrijk de juiste keuze te maken en te weten waar je op moet letten.

Er wordt in eerste instantie onderscheid gemaakt tussen de elektrische step voor kinderen en voor volwassenen. Mensen kijken in eerst instantie bij de aanschaf van een step uiteraard naar prijs. Het is echter zo dat er een hoop steps beschikbaar zijn voor een heel aantrekkelijke prijs, maar jammer genoeg moeten wij mededelen dat deze niet geschikt zijn voor het volwassen publiek.

Deze steps geven aan hoeveel het maximale toegestane gewicht is, wat bij de goedkopere E-steps in de markt rond de 50-60 kg ligt. Maar er zijn ook elektrische steppen die veel meer aankunnen, denk aan de Phaewo x10 pro die 120 kilogram aan kan. De andere belangrijke eigenschappen van de elektrische step zijn of ze met een zadel komen of niet, zijn ze opvouwbaar en hoe goed is de accu en wat zegt het vermogen.

Verdere kenmerken

Het vermogen van de elektrische step zit hem in de elektromotor. Deze is meestal gepositioneerd in het midden van step in het deel waar je op staat. In sommige gevallen zit de motor bevestigd aan het stuur, maar dit is eigenlijk nooit een probleem. De elektrische step komt vooruit door de aandrijving op de twee wielen vanuit de elektromotor en reageert bijna direct wanneer er gast word gegeven of wordt geminderd.

Niet minder belangrijk hierbij is dat elektrische steps beschikken over goede remmen. Veel gebruikers waren in eerste instantie een beetje onzeker over de veiligheid, omdat de gemiddelde step voor haar formaat toch een redelijke snelheid kan behalen. Maar ben maar niet bang, steps van goede kwaliteit beschikken over een dubbel remsysteem met schijfremmen of V-remmen. Let er dus wel even extra goed op dat u wanneer u met de step deel gaat nemen aan het openbaar vervoer, dat u een step aanschaft dat beschikt over dit remsysteem.

Hoe komt het dat de elektrische step zo populair is?

Je komt de step dus steeds vaker tegen in grotere steden. Het is gewoon een super handig, secundaire vervoersmiddel. De step is er wendbaar en compact, wat al helemaal zo is wanneer je een elektrische step aanschaft die opvouwbaar is. Deze kan je ook gemakkelijk mee nemen in het openbaar vervoer en zijn lichter dan bijvoorbeeld een vouwfiets. Ook hoef je wanneer de afstand van het station naar bijvoorbeeld je werk redelijk dichtbij is, eventueel niet meer te wachten op de bus. Het is daarom perfect om korte afstanden snel mee af te leggen. Daarnaast kost het nauwelijks inspanning, omdat de step al het werk voor je doet, waartegen je op een fiets wel weer mee moet trappen.

Door de diversiteit van verschillende elektrische steps die momenteel beschikbaar zijn op de markt ziet er voor iedereen wel iets bij wat aan zijn of haar behoefte voldoet. Er zijn steps die wat sneller gaan dan andere, die het langer volhouden of die gewoon simpelweg comfortabeler zijn omdat ze met een zadel komen. Reden genoeg dus om te overwegen een step aan te schaffen en mede de rede dat wij hebben vergeleken wat nou de beste elektrische step is.

Is er een helmplicht elektrische step?

Er is veel onduidelijk wat betreft de helmplicht voor een elektrische step. Nu is dit voor een elektrische step niet verplicht maar wanneer je voor veiligheid gaat is het misschien wel verstandig. Zo verminderd de kans op ernstig hersenletsel bij een ongeluk. Zonder helm op een elektrische step is daarom op eigen risico.

Is een helm verplicht op een elektrische step?

Op dit moment is er geen helmplicht voor de elektrische step. Op dit moment zijn ze wel met een wetgeving bezig of er een helmplicht komt voor de elektrische step. Deze wetgeving zou dan per één januari 2023 ingaan in Nederland. De step moet met de nieuwe wetgeving aan een aantal eisen voldoen. Waaronder de gebruikseisen. Helmplicht is hier niet in opgenomen.

In Nederland mogen alleen de RDW gekeurde elektrische steps de weg op. Bij deze steps gelden de regels voor een snor- of bromfiets.

In België is het ook niet verplicht om een helm op te hebben bij een elektrische step. In België is er wel een uitzondering. Als de step met zadel de snelheid van vijfentwintig tot vijfenveertig kilometer per uur rijdt dan is er wel een helm verplicht. Het valt dan onder de norm bijzondere bromfiets.

De helm is niet verplicht maar wel verstandig

Op dit moment is dan geen helm verplicht op een elektrische step en andere langzame vervoersmiddelen die onder de vijfentwintig kilometer zitten. Maar we weten ook dat al die langzame vervoersmiddelen wel heel erg kwetsbaar zijn in het verkeer.

De kans op hoofdletsel is wel groot wanneer er gevallen wordt met een fiets, bromfiets, snorfiets of een elektrische step. Het is zo dat in Nederland iemand een fietsongeluk krijgt daar een derde hoofd- of hersenletsel heeft. Dit kan meer zijn in de praktijk omdat het niet goed bijgehouden wordt hoeveel fiets gewonden er in Nederland zijn.

Komt de elektrische step op de weg, dan is de kans groot dat het aantal verkeersslachtoffers van de elektrische step gelijkwaardig zijn aan de fietsongevallen.

Het is dus best wel heel erg verstandig om toch een helm te dragen. Je eigen veiligheid moet toch zeker wel nummer één zijn in het verkeer. Zelfs wanneer je op eigen terrein met de elektrische step gaat rijden is het verstandig om toch een helm op te doen. Wanneer je komt te vallen kan je behoorlijk lelijk vallen. Het is bewezen dat met gebruik van een helm zestig procent minder kans op hersenletsel is en zeventig procent minder kans op dodelijk hersen- en hoofdletsel.

Draag je een goede helm dan ben je in elk geval verzekerd dat je ernstig hersenletsel tegen gaat. De gevolgen van ernstig hersenletsel kunnen groot zijn. Eigenlijk zou je motto bij het rijden op een elektrische step moeten zijn: Voorkomen is beter dan genezen. We willen toch allemaal dat we de veiligheid van ons zelf en die van een ander waarborgen?

Door de energie-absorberende schuimlaag en de harde buitenkant beschermt dat het hoofd. Door de buitenkant van de helm wordt de klap verdeeld over een groot oppervlak. Door de schuimlaag wordt de klap op de hersenen opgevangen. Door de gladde buitenkant van de helm wordt nekletsel voorkomen omdat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en dat de helm gaat glijden.

Waar moet je op letten bij het kopen van een helm voor de elektrische step

Nu hoeft er dan geen helm gedragen te worden omdat die verplichting er niet is maar je zou het wel voor je eigen veiligheid kunnen doen. Ga je dan een helm kopen let dan op de volgende punten:

 • Kijk welke helm geschikt is voor het gebruik van jou. Er zijn veel type en merken van helmen verkrijgbaar.
 • Zorg dat je het juiste gewicht hebt. Omdat niet iedere helm en het gewicht hetzelfde is moet je daar op letten. Kies voor een opvouwbare helm wanneer je deze makkelijk wilt opbergen.
 • De juiste maat is ook erg belangrijk. Wanneer je de juiste maat hebt van je helm ga je goed beschermd op pad. Wanneer de helm te klein is dan gaat deze knellen en dat zit echt niet lekker.
 • Zorg dat aan de binnenkant van de helm er kleine kussentje zitten. Deze kussentjes zorgen er voor dat de helm lekker zit.
 • De bandjes die onder de kin zitten, moeten goed sluiten. Het gaat er om dat als je komt te vallen dat de helm op het hoofd blijft zitten.
 • Wanneer er een helm binnen de Europese Unie gekocht wordt moet deze ook aan de Europese richtlijnen voldoen. Je weet of de helm goedgekeurd is door de CE-markering in de helm en het nummer van de Europese norm voor volwassen helmen of kinderhelmen.

Wat zijn de belangrijkste criteria waar wij op selecteren bij het vergelijken van de elektrische step?

Wanneer wij het hebben over de elektrische step, zijn er verschillende criteria waar wij rekening mee houden. Op basis van deze criteria hebben we een voorselectie gemaakt op basis van meerdere elektrische steps die beschikbaar zijn in de markt. Uit deze voorselectie hebben wij de beste steps gekozen welke wij vervolgens in dit artikel onder elkaar hebben beschreven. De criteria die wij in ons onderzoek mee hebben genomen zijn: actieradius, laadtijd, wielen, gewicht en kwaliteit.

Actieradius

Misschien wel het belangrijkste feit als het gaat om elektrische vervoersmiddelen, de actieradius. In andere woorden hoe ver kan ik met mijn elektrische step reizen voordat de batterij op is. Doordat de kwaliteit van deze accu’s verschillen per merk, betekend dit dat de afstand die en step af kan leggen nog wel eens kan variëren. Je moet jezelf dus goed afvragen welke afstanden je met je elektrische step aan een stuk moet gaan afleggen, zodat je ervoor kan zorgen dat je geen step aanschaft die op de terugweg ermee uitscheidt 😉.

Laadtijd

De tweede eigenschap die meegenomen is in onze vergelijking is de laadtijd van de elektrische steps. Misschien niet zo belangrijk als de actieradius, maar toch goed om mee te nemen. De laadtijd staat voor de tijd die het kost om de batterij van de step, wanneer deze leeg is, weer compleet op te laden. Er is natuurlijk een zichtbaar verband tussen actieradius en laadtijd. Wanneer de accu groter is zal het ook langer duren om deze op te laden. Toch zitten ook hier weer kleine verschillen in die niet onopgemerkt moeten blijven.

Wielen

Daarnaast hebben we nog de wielen. Verschillende steps hebben verschillende wielen onder zich liggen. Deze dragen zowel bij aan de uitstraling van de elektrische step, als aan het comfort en wegligging wanneer je aan het ‘steppen’ bent. Vanzelfsprekend zorgen grotere wielen voor een stabielere step, maar wordt de step er natuurlijk ook zwaarder van. kleinere banden zijn daarentegen wel minder gehorig en hebben minder weerstand op het wegdek, wat leidt tot efficiënter gebruik van de accu. Maar ben maar niet bang, ook dit hebben wij meegenomen in onze analyse.

Gewicht

Gewicht speelt ook een belangrijke rol bij de keuze van een elektrische step. Dit geldt voornamelijk voor de mensen die van plan zijn hun step mee te nemen in het openbaar vervoer, deze mee wilt nemen in de auto of hem makkelijk willen opbergen binnenshuis. Deze eigenschap gaat gepaard met de mogelijkheid om de elektrische step in te kunnen klappen. Beide eigenschappen komen ten goede van de vervoerbaarheid van het product.

Kwaliteit

Als laatste genoemd, maar zeker niet minder belangrijk, de kwaliteit van de elektrische step. Qua kwaliteit zijn er verschillende onderdelen waar naar gekeken moet worden. Hierbij hebben wij gekeken naar de stevigheid van het materiaal, slijtage en gebruiksgemak. Deze aspecten hebben wij al vergeleken, zodat u het niet meer hoeft te doen. De kwaliteit per merk kan namelijk flink verschillen en dus is het erg belangrijk dit goed in de gaten te houden.

Op basis van ons vooronderzoek en met het oog op bovenstaande eigenschappen hebben wij voor onze lezers een top 6 van beste elektrische steps opgesteld. Hieronder kunt u lezen welke steps onze test als beste hebben doorlopen en welke als beste beoordeeld zijn.

Beste elektrische step 2022

 • Beste prijs-kwaliteit elektrische step – Denver SEL
 • Beste premium elektrische step – Volans E25 300W
 • De beste kwaliteit elektrische step – Doogo x8
 • Beste materiaal elektrische step – FST10
 • Mooiste uitvoering elektrische step – Phaewo x10 pro
 • Redelijke kwaliteit elektrische step – Wind-Go e30 Max+

Vergelijk elektrische steps

#ProductGewichtMateriaalAccuradiusWielmaat
1Denver SEL10 kgAluminium12 km6.5″Bekijk prijs
2Volans E25 300W18 kgAluminium30 km10″Bekijk prijs
3Doogo x817 kgAluminium45 km10″Bekijk prijs
4FST1012 kgAluminium25 km8.5″Bekijk prijs
5Phaewo x10 pro3.2 kgAluminium25 km8.5″Bekijk prijs
6Wind-Go e30 Max+18 kgAluminium70 km10″Bekijk prijs

Beste uit de test: top 6 elektrische steps

Kick en Move elektrische step

Beste elektrische step voor een goede prijs. De kwaliteit van deze Kick en move step is erg goed, vooral gekeken naar de prijs. Ook bereikt deze step gewoon makkelijk de 20 km/u. Leuk en handig, ook voor de portemonnee.
9.5Expert Score
Hoogste kwaliteit elektrische step

De Kick en Move elektrische step is goed te gebruiken in elke stad of dorp. Mede door het design, de radius en de kwaliteit van het materiaal komt deze step het beste uit de test. Ook is deze step ideaal voor de prijsbewuste consument.

Positief
 • Erg hoge kwalteit gekeken naar de prijs
 • Zeer goede motor
 • Snel en wendbaar
 • Goedkoper dan andere steps
Minder
OnderwerpInfo
BatterijDe batterij heeft een accuradius tot 12 km. De batterij is 300 watt waardoor het snelheden kan bereiken van wel 20 km / u. Het is dus een krachtige motor.
WielenDe wielen hebben een maat van 6,5″.
GewichtDe step weegt maar 10 kilo en is daarmee minder zwaar dan de gemiddelde elektrische step.
Prijs kwaliteit verhoudingDe beste step als het aankomt op prijs/kwaliteitverhouding. Hij kost minder dan de andere steps maar heeft toch een goede kwaliteit.
ConclusieDe beste step in het goedkopere segment.

Volans E25 300W

Deze opvouwbare elektrische step van Volans is van hoge kwaliteit. Het is een knap staaltje techniek en design. Niet heel gek dat deze step al vele mensen enthousiast heeft gemaakt. Dit komt voornamelijk door de erg hoge kwaliteit en lange accuduur. Daarnaast heeft hij ook nog eens een gelikte uitstraling.
8.9Expert Score
Mooi design en hoge kwaliteit

Deze elektrische step van Volans is als beste uit de test gekomen gekeken naar de premium steps. De grootste voordelen zijn namelijk Dat hij maar liefst 25 km/ uur kan gaan en een radius van wel 30 km.

Positief
 • Goede accuradius
 • Mooi design
 • Stevig materiaal van hoge kwaliteit
 • Opvouwbaar
Minpunt(en)
 • Premium step en dus een wat hoger prijskaartje
OnderwerpInfo
BatterijDe batterij heeft een accuradius tot 30 km. De batterij is 300 watt krachtig en kan daarmee een snelheid bereiken van 25 km/u. Een goede motor dus.
WielenDe wielen hebben een maat van 10″.
GewichtDe step weegt 18 kilo.
Prijs kwaliteit verhoudingDe prijs valt wat hoger uit dan de die van de andere elektrische steps. Maar dat is ook te verwachten van een premium step die verder komt en harder gaat.
ConclusieAl met al vinden wij dit de beste premium step om in huis te halen.

Doogo x8

Midden segment qua prijs en kwaliteit
8.5Expert Score
Simpel design en functioneel

Deze fiets heeft een slim design met hoge functionaliteit.

Positief
 • Een erg ver bereik
 • Makkelijk te gebruiken
 • Top vouwsysteem
Minder
 • Springt er nergens echt bovenuit
OnderwerpInfo
BatterijDe batterij heeft een accuradius tot 45 km. De batterij is 350 watt waardoor het snelheden kan bereiken van 25 km / u. Heeft dus een behoorlijk bereik en een krachtige motor.
WielenDe wielen hebben een maat van 10″.
GewichtDe step weegt 17 kilo.
Prijs kwaliteit verhoudingDe prijs ligt ongeveer in het midden segment. Deze step is niet de duurste maar ook niet de goedkoopste. De kwaliteit is ook prima en het ontwerp is slim bedacht.
ConclusiePrima gemiddelde step keuze. Je krijg precies waar je voor betaald.
8.1Expert Score
Snel, goedkoop en verre accuradius

Goedkoop met een verre accuradius. Kwaliteit staat bij dit artikel voorop.

Positief
 • Goedkoop
 • Opvouwbaar
 • Erg licht
Minder
 • accuradius
OnderwerpInfo
BatterijDe batterij heeft een accuradius van 15 tot 25 km. De batterij is 250 watt waardoor het snelheden kan bereiken van 25 km / u.
WielenDe wielen hebben een maat van 8.5″.
GewichtDe step weegt 12 kilo.
Prijs kwaliteit verhoudingDe prijs is een stuk lager dan die van de andere elektrische steps. wel compact en handig opvouw systeem.
ConclusieVolgens ons panel een van de beste keuzes.
7.5Expert Score
Prima kwaliteit

De Phaewo x10 pro is een elektrische step van prima kwaliteit. Deze step heeft een goede accuradius, is niet te duur en heeft goed materiaal en prima kwaliteit.

Positief
 • Transportgemak
 • Cruise control
 • Top materiaal en opvouwbaar
Minder
 • accuradius kan wat lager uitvallen
OnderwerpInfo
BatterijDe batterij heeft een accuradius tot 25 km. De batterij is 250 watt waardoor het snelheden kan bereiken van 10 tot 20 km/u. Drie verschillende snelheid standen
WielenDe wielen hebben een maat van 8.5″.
GewichtDe step weegt 3.2 kilo.
Prijs kwaliteit verhoudingEen van de goedkoopste. Compact formaat en een goede motor die toch goede kwaliteit leveren.
ConclusieVolgens ons testpaneel prima keuze voor een elektrische step met smart functies.

Wind-Go e30 Max+

Volgens ons panel een prima step
7Expert Score
Mooie step

Het is een prima step, maar hij doet net niet wat die belooft. Hij gaat net wat minder lang mee op de accu dan aangegeven.

Positief
 • Super makkelijk opvouwbaar
 • Zeer krachtige motor
Minder
 • Doet niet helemaal wat het beloofd
OnderwerpInfo
BatterijDe batterij heeft een accuradius tot 20 km. De batterij is 500 watt waardoor het snelheden kan bereiken van 30 km / u. De motor heeft kracht om tot een hoek van 20 graden te klimmen.
WielenDe wielen hebben een maat van 10″.
GewichtDe step weegt 18 kilo.
Prijs kwaliteit verhoudingDe prijs/kwaliteitsverhouding is goed. Je krijgt wel veel vermogen voor wat je betaald en het materiaal is goed.
ConclusieGoede step voor alledaags gebruik.

Veel gestelde vragen:
Hoeveel bedragen de kosten voor een elektrische step?

Op de markt kan je op zijn goedkoopst een elektrische step voor 115 euro kopen. Dit is echter wel een elektrische step voor kinderen. Daarom hebben wij juist steps vergeleken waar zowel kinderen als volwassen gebruik van kunnen maken. De prijs voor deze steps ligt daarom tussen de 275 euro op zijn minst en kan oplopen tot meer dan 2.500 euro. De prijs is gewoon erg afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en behoeftes.

Is de accu wel van goede kwaliteit?

Een goede accu is van zeer grote waarde als het gaat om tevreden klanten op de lange termijn. Op de vraag wat de beste elektrische step is wanneer het aankomt op accuduur willen we het volgende meegeven. Een gemiddelde, maar goede elektrische step is volledig opgeladen na ongeveer 6 tot 9 uur. Deze gaan vervolgens iets van 25 minuten tot één uur mee voordat deze leeg zijn. het is wel belangrijk erbij te vertellen dat dit ook er afhankelijk is van je eigen gewicht en van de wegen waar je op rijdt. Rij je vaak op oneffen wegen en hellingen op, dan gaat de batterij sneller leeg. Maar wees maar niet bang, de 5 steps in onze vergelijking hebben een goede accu die niet zomaar op raken.

Hoeveel vermogen heeft de step?

Met het vermogen van de step hebben we het over de acceleratie en dus hoe snel de step vooruit komt. Bij elektrische apparaten wordt dit weergegeven in aantal watt. De gemiddelde elektrische step heeft een vermogen van ongeveer 300 watt. Ben je van plan om met de step veel hellingen op te gaan dan wordt een step met 600 watt aanbevolen, maar op de Nederlandse wegen is rond de 350 watt vaak gewoon voldoende.

Hebben jullie ook elektrische steps met zitjes in het onderzoek mee genomen?

Een hele terechte vraag, maar nee dat hebben we in dit onderzoek niet gedaan. Steps met zitjes hebben toch vaak een ander design, actieradius en prijskaartje. Wij wilde ons graag echt focussen op de standaard step.

We kijken uit naar je ideeën

   Laat een reactie achter

   Logo