De 5 beste waterontharders van 2021 getest en beoordeeld

Met een waterontharder maak je water dat door calcium en magnesiumionen hard geworden is een stuk zachter. Dat betekent dat de was weer minder hard uit de wasmachine komt bijvoorbeeld, en dat je haar en je huid na het douchen weer veel minder droog aanvoelen. Bovendien bespaar je met een waterontharder op de water- en energierekening. De apparaten die werken met water hebben nu namelijk veel minder stroom nodig om hun werk te doen. Bovendien gaan deze apparaten met zachter water veel langer mee.

Dat de apparatuur veel langer mee gaat is omdat nu geen sprake meer is van de vernietigende werking van hard water. Hard water heeft met name een slechte invloed op apparatuur dat over een verwarmingselement beschikt. Je kunt in dat kader denken aan de wasmachine of de vaatwasser. Calcium en magnesium slaat namelijk neer op het mechanisme en daarbij heeft het een voorliefde om dit te doen op het verwarmingselement.

Is er sprake van kalkaanslag op het verwarmingselement, dan is een apparaat meer tijd nodig om op te warmen. Dat betekent dat er meer stroom nodig is. Aan de andere kant heeft een apparaat zo een minder lange levensduur.

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder vermindert de hardheid van water. Het apparaat werd al in het jaar 1900 gebruikt en met slechts enkele aanpassingen wordt nog steeds dezelfde techniek als toen toegepast. De hardheid van water wordt uitgedrukt in Duitse hardheid.

Hard water wordt vooral veroorzaakt vanwege de aanwezigheid van calcium- en magnesiumionen. De waterontharder verlaagt de aanwezigheid van genoemde elementen. Dat doet de ontharder door gebruik te maken van een ionenwisselaar hars. Deze kleine harskorrels weten op chemische wijze calcium en magnesiumdelen aan zich te binden. Het harde water dat de waterontharder binnenstroomt, verlaat de ontharder als veel zachter water. Is de waterontharder eenmaal geplaatst, dan merk je al heel snel effect, terwijl ook al ontstane kalkaanslag na verloop van tijd zal verdwijnen.

Na plaatsing heb je amper nog omkijken naar de ontharder. Zorg alleen wel dat er voldoende zout aanwezig is. Dat heeft de waterontharder nodig om eens in de zoveel tijd automatisch te regenereren. Na verloop van tijd raken de harsdeeltjes namelijk verzadigd. Door te regenereren zijn ze echter weer als nieuw. Het effect van het plaatsen van een waterontharder, ook wel waterontkalker genoemd, is in de meeste gevallen meteen merkbaar. Het gebruik van een ontharder is ook al voordelig voor het milieu. Met zacht water wordt er significant minder zeep en shampoo gebruikt, zoals de wasmachine het af kan met beduidend minder wasmiddel. Dat betekent meteen ook dat er minder van deze producten in het milieu terecht komen.

Belangrijke criteria bij selecteren van een waterontharder

Er is een levendige handel in waterontharders. Diverse merken claimen de beste ontharders te leveren. Wil je een waterontharder aanschaffen? Let dan vooral op de volgende zaken.

Waterbesparing

Een goede waterontharder zal zorgen voor een behoorlijke daling van het waterverbruik. Dit wordt per waterontharder aangegeven in een bepaald percentage.

Energiebesparing

Omdat er van kalkaanslag geen sprake meer is, zal de apparatuur minder energie vragen. De energiebesparing wordt eveneens in een percentage aangegeven. Voor veel mensen is dit het belangrijkste criteria bij de aankoop van een waterontharder.

Installatie

Is de waterontharder gemakkelijk te installeren? Stel ook die vraag als je zoekt naar een geschikte waterontharder. Je hebt uitvoeringen die je binnen vijf minuten installeert, er zijn ook uitvoeringen die wat meer aandacht vragen. Bovendien heb je uitvoeringen die je zowel horizontaal als verticaal en zelfs deels om de hoek kunt plaatsen.

De prijs

Uiteraard speelt ook de prijs een rol bij de aanschaf van een waterontharder. De prijzen verschillen nogal. Zo zijn de ontharders die op alle waterleidingen hun werk kunnen doen wat duurder in aanschaf. Ook de garantietermijn die je krijgt op de ontharders bepaalt voor een deel de prijs. Die garantietermijn is sterk wisselend overigens. Er zijn uitvoeringen te koop waarop je zomaar tien jaar garantie krijgt.

De 5 beste waterontharders van dit jaar!

Wij hebben een onderzoek verricht naar de beste waterontharders zodat jij alle informatie op één plek hebt. Wij hebben gekeken naar bovenstaande criteria; waterbesparing, energiebesparing, installatie en prijs. Uiteindelijk hebben we de beste 5 geselecteerd en hieronder een beoordeling geschreven.

1

AMFA 4000

De AMFA 4000 waterontharder is geschikt voor gebruik ongeacht welk type woning dan ook. Een groot voordeel is wel dat deze waterontharder al binnen vijf minuten te installeren is. Een van de grootste voordelen van deze ontharder is het feit dat je er maar liefst 10 jaar garantie op krijgt. De AMFA 4000 is in staat om alle bestaande kalk geleidelijk af te breken. Er is enkel een geschikte waterleiding nodig om hem te kunnen gebruiken.

9.8Expert Score
Hoogste kwaliteit waterontharder

De Amfa4000 waterontharder is de populairste in Nederland en omstreken en niet zomaar. Deze waterontharder is ontwikkeld in Zwitserland en is met de hoogste kwaliteit gemaakt. Uit ons onderzoek sprong deze waterontharder er met kop en schouder bovenuit!

Waterbesparing
9.9
Energiebesparing
10
Installatie
9.1
Prijs
10
Pluspunt(en)
 • Duurzaamheid is prioriteit tijdens productie
 • Kostenbesparing van gemiddeld €500 per jaar
 • Geoptimaliseerd energievermindering door voorkoming kalkafzetting
 • Enorm veilig
 • Relatief goedkoop
Minpunt(en)
 • Geen
2

Waterontharder All-in-One XL

8.8Expert Score
Krachtige waterontharder

Niet zelden komt deze waterontharder als beste uit de verschillende testen. Dat zegt veel, gebruikers blijken buitengewoon tevreden over de werking van de ontharder. De waterontharder is compact en eenvoudig te installeren. Bovendien is de ontharder geschikt voor gebruik bij alle waterleidingen. Je bespaart heel behoorlijk op zowel de energie- als de waterrekening. Bovendien is het een zo goed als onderhoudsvrije waterontharder.

Waterbesparing
9
Energiebesparing
8.5
Installatie
8.5
De prijs
8.5
Pluspunt(en)
 • 85% verlost van kalkaanslag
 • Geschikt voor alle leiding materialen
 • Geen smaakverschil
Minpunt(en)
 • Geen
3

Waterontharder Magneet Alpenwater PRO

8Expert Score
Gemakkelijk en sterk

De Magneet Alpenwater PRO staat voor kwalitatief uitstekend water. Ook op deze waterontharder krijg je liefst tien jaar garantie. De waterontharder is milieuvriendelijk en door deze ontharder te gebruiken bespaar je zomaar eens 50 procent op het gebruik van wasmiddel. De Alpenwater Pro is compact en zo goed als onderhoudsvrij.

Waterbesparing
8
Energiebesparing
8
Installatie
8
De prijs
7.5
Pluspunt(en)
 • 50% minder wasmiddel nodig
 • 10 jaar garantie
 • Gemakkelijk te installeren
Minpunt(en)
 • Lagere prijs kwaliteit verhouding
4

Waterontharder CC 1500

8.4Expert Score
Milieuvriendelijk en gezond

De waterontharder CC 1500 geldt als een van de meest verkochte waterontharders die beschikbaar is. De ontharder werkt zonder magneet en is in staat je tot wel 30 procent te laten besparen op energie. Deze waterontharder blijkt in de praktijk ideaal voor een meerpersoonshuishouden. De waterontharder is zowel horizontaal, verticaal als deels om de hoek te monteren. Dat verklaart ook meteen de populariteit van dit type ontharder.

Waterbesparing
8.5
Energiebesparing
8.4
Installatie
8.5
De prijs
7
Pluspunt(en)
 • Goede service
 • Geschikt voor kunststof, koper en aluminium leidingen
 • Gemakkelijk te installeren
Minpunt(en)
 • Duur
5

WPRO magnetische ontkalker

7.5Expert Score
Goedkoop met iets andere werking

Het zal geen verrassing zijn dat deze waterontharder werkt met een magneet. De populariteit van deze waterontharder is voor een deel terug te voeren op de aantrekkelijke prijs. Door de WPRO magnetische ontkalker te gebruiken, is een besparing van 50 procent op schoonmaakmiddelen mogelijk. Ook is de ontharder in staat voor een energiebesparing van 30 procent te zorgen. De ontkalker is gemaakt van duurzame materialen.

Waterbesparing
6.5
Energiebesparing
6.5
Installatie
6
De prijs
8.5
Pluspunt(en)
 • Goedkoop
 • Geschikt voor sommige plekken
Minpunt(en)
 • Andere waterontharders zijn beter omdat het geld bespaart

   Logo