Elektrische surfplank kopen? Dit zijn de beste elektrische surfplanken van 2024!

Aanbiedingen score+2
Aanbiedingen score+2

Wanneer je altijd al wilt leren surfen of misschien kan je het wel dan is de elektrische surfplank een aangename verwisseling van je traditionele surfplank. Het lijkt dan net of je over het water vliegt wanneer je op een elektrische surfplank staat.

Dit zijn de 10 beste elektrische surfplanken van 2024

In de top 10 beste elektrische surfplanken van 2024 zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!


Uitgelicht: 5 keer de beste elektrische surfplank van 2024

Wat is een elektrische surfplank?

De elektrische surfplank wordt ook wel de E-foil genoemd. E-foil staat voor elektrische foil surfboard. De E staat voor elektrisch en foil is een draaivleugel. De elektrische surfplank is dus een surfboard met een elektrische motor. Door middel van een afstandsbediening kan de snelheid geregeld worden. Onder de surfboard nog een hydrofoil die stabiliteit geeft aan de achterkant van de surfboard. De batterij van de elektrische motor gaat gemiddeld anderhalf uur tot twee uur mee. Wanneer je de gehele middag met de elektrische surfplank in het water wilt liggen dan is een tweede accu zeker aan te raden.

Wat kan je met een elektrische surfplank?

De elektrische surfplank is ontwikkeld om mensen te laten ervaren hoe het is om boven het water te vliegen. Met de afstandsbediening kan de snelheid van de E-foil bepaald worden zodat je zelf bepaald hoe hard je gaat. De elektrische surfplank kan veilig gebruikt worden, wanneer je van de plank valt gaat de motor dan ook automatisch uit. Er is geen vaarbewijs nodig om op een elektrische surfplank te mogen vliegen. De motor heeft een beperkt vermogen. Ook kan de elektrische surfplank gebruikt worden voor iedere lichaamsbouw.

Door de Foil (de vleugel) gebruik je de juiste houding en techniek om uit het water getild te worden door de elektrische surfplank. Er is dan weinig weerstand waardoor je het gevoel krijgt dat je over het water vliegt. Wil je nou je kunsten vastleggen, kijk dan eens naar een mini drone.

Ontwikkeling op het gebied van foilen

We lieten al even weten dat de foil een hydrofoil genoemd wordt. Dit is niet iets nieuws maar de ontwikkeling is wel heel erg toegenomen door meer kennis en betere materialen. Hydrofoil is dus een nieuwe rage bij de watersporten. Door de hydrofoil is bestemd om weerstand te verminderen en doet daar dan ook heel goed zijn werk in. Daarom is de ontwikkeling ook zo vooruit gegaan de afgelopen jaren.

Waar let je op bij het gebruik van een elektrische surfplank

Wanneer je wilt gaan surfen met een elektrische surfplank is dat iets waar je toch nog wel op wat dingen moet letten. Nu is het niet heel erg moeilijk maar je hebt er toch wel eerst wat oefening voor nodig om het goed onder de knie te krijgen. Per slot van rekening moet je toch wel je balans houden op de surfplank. De afstandsbediening regelt de snelheid maar je lichaam regelt wanneer het board uit het water komt of weer op het water neer komt. En juist dat heeft wat oefening nodig om dat goed onder de knie te hebben. Sturen doe je ook met je lichaam dus ook daar moet mee geoefend worden.

Het is natuurlijk ook een optie om eens een les te volgen zodat je echt feeling krijgt met het board. Die lessen noemen ze vaak efoil lessen. Je kunt ook eerst meerdere lessen volgen voor jezelf een board gaat kopen. Tijdens de lessen kan je een board huren.

Het belangrijkste waar je rekening mee moet houden als je met een elektrische surfplank het water op gaat zijn de gedragsregels voor op het water. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je de juiste beschermende kleding draagt als je het water op gaat, dat is voor je eigen veiligheid.

Wanneer je het water op gaat is het verstandig om een plek te kiezen waar het niet echt druk is. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook die van andere mensen die gebruik maken van het water. Niet iedereen weet dat efoil zoveel snelheid heeft en heel erg wendbaar is.

Welke snelheden hebben de elektrische surfplanken

De snelheid van een elektrische surfplank moet altijd goed in de gaten gehouden worden. De maximale snelheid moet dan ook zeker in de gaten gehouden worden. Er zijn elektrische surfplanken die sneller dan twintig kilometer per uur kunnen gaan.

Er zijn een aantal elektrische surfplanken die wel de dertig kilometer kunnen halen. Deze vallen dan vaak onder de categorie snelle motorboot. Dan moet er rekening gehouden worden met veel regels op de Nederlandse wateren. Een aantal dingen waar dan rekening mee gehouden moet worden zijn dat er een vaarbewijs verplicht is, de bestuurder moet minimaal achttien jaar zijn, er is een registratieplicht, er zijn maar een aantal wateren waar dan gevaren mag worden en er moet ook een reddingsvest gedragen worden

Er zijn ook elektrische surfplanken die minder dan twintig kilometer hard gaan. Het kan zijn dat de surfplank dan begrensd is. Er zijn dan ook minder regels om aan te houden. Als de snelheid boven de dertien kilometer is dan is de minimum leeftijd zestien jaar en wanneer de surfplank tot twaalf kilometer kan dan is de minimum leeftijd twaalf jaar. Dan is er ook geen zwemvest verplicht maar wordt het wel aangeraden om de eigen veiligheid in acht te nemen.

Het onderhoud van een E-foil

Iedereen weet dat water en elektriciteit niet samen gaan. Nadat je dan het water in geweest bent moet je zeker aandacht besteden aan de efoil. Je moet de efoil goed droog en schoonmaken zodat je er nog heel erg lang van kan genieten.

Kenmerken van een elektrische surfboard

De elektrische surfboard heeft een aantal kenmerken:

Rijtijd

Wanneer je zonder een foil zou surfen dan geeft het water weerstand. Maar bij een elektrische surfboard zorgt de foil er voor dat het board uit het water getild wordt en is er dan ook geen weerstand. De batterij van de elektrische surfboard kan door twee uur op te laden voor honderd minuten gebruikt worden op het water. Het batterij verbruik hangt ook af van het gewicht van de berijder, de vleugel opstelling en de snelheid.

Het gewicht van de E-foil

Wanneer je het over het gewicht van de E-foil hebt dan draagt deze het e-foil, bord en de batterij met zich mee. Het gewicht van de standaard batterij is ongeveer veertien kilo en de printplaat is ongeveer twintig kilo. Samen komen ze dus op een gewicht van vierendertig kilo.

De maximale belasting

Er zijn twee factoren waar het maximale gewicht van de berijder aan moet voldoen dat de E-foil kan dragen. Die factoren zijn het volume van het board en het vermogen van de motor. Wanneer er een krachtigere batterij en motor gebruikt wordt, is de maximum draagkracht ook hoger.

Het gewicht van het board is niet het enige wat meetelt voor de E-foil. Hier tellen de onderdelen motor, vleugel, foil en accu ook aan mee. Daardoor kunnen ook zwaardere mensen op een elektrische surfplank.

De maximale snelheid

De maximale snelheid van een elektrische surfplank hangt ook af van het gewicht van de berijder. De maximum snelheid kan het beste ingesteld worden met hetzelfde gewicht als de berijder. Het is ook belangrijk dat de vleugelhoogte in de gaten gehouden wordt zodat de maximale snelheid ingesteld kan worden. Is er een grotere vleugel dan kan het zijn dat het de snelheid van de elektrische surfplank verminderd.

Wat moet je weten over de elektrische surfplank

Met de elektrische surfplank kan je surfen zonder golven en wind. Dit komt omdat je dus met de elektromotor vooruit komt. Met de hydrofoil kan je wel tot zeventig centimeter boven het water zweven. Je begrijpt dat dit een heel uniek gevoel kan geven. Ook is de elektrische surfplank niet goedkoop, als je er een hebt dan heb je dat meteen voor heel veel jaren plezier.

Hoe werkt de elektrische surfplank

Wanneer je met de elektrische surfplank gaat surfen kan je dit op verschillende manieren gebruiken. Je begint altijd liggend op het board, dan ga je sturen op de knieën. En dan moet er geprobeerd worden om te gaan staan. Door je lichaam en balans te houden kan je sturen en bochten maken. Pas wanneer je dit allemaal onder knie hebt kan je de hoogte in. Wanneer je dan een combinatie krijgt van snelheid, je balans verplaatsen en de lage weerstand van het water kom je omhoog en los van het water. Dit omhoog komen kan je doen door met je voet naar achter te leunen. Het is een korte omschrijving hoe je met elektrische surfplank kan surfen.

Een aantal tips en tricks voor het surfen met een elektrische surfplank

Het is altijd heel erg belangrijk dat je kunt surfen op een rustige plek en dat er geen mensen of boten in de weg zitten. Je kunt ook altijd op elke golf surfen met de elektrische surfplank. Dit kan niet met andere surfboards. Wanneer je de juiste houding aan neemt op het board weet je in elk geval dat je op de juiste manier kan sturen. Balans heel erg belangrijk.

Wanneer je op borsthoogte in het water bent ga je er eerst op liggen en peddelen. Door de foil kan je gemakkelijk helpen door de golven. Wanneer je gaat staan moet je altijd druk uitoefenen op de voorste voet.

Producten vergelijker
Logo