De beste hartslagmeters getest en beoordeeld

Hartslagmeter

De hartslagmeter is tegenwoordig niet meer weg te denken voor de sporter, ook op bescheiden amateurniveau. De meter vertelt je de minimale en de maximale hartslag  gedurende de training.  Aan de hand daarvan kun je de training zo inrichten dat je steeds het optimale uit je training kunt halen.

De hartslagmeter is er in verschillende uitvoeringen en kan je in de meeste gevallen meer informatie geven dan alleen over de hartslag. Mensen die thuis  hun hartslag moeten meten of gewoon willen meten doen dat vaak met behulp van een bloeddrukmeter. Een ding is zeker; je hebt heel vele te kiezen als het gaat om de hartslagmeter.

Wat is een hartslagmeter?

Zoals de naam al doet vermoeden meet je met een hartslagmeter je hartslag. Dit kun je doen op advies van je huisarts, dit doen sporters tegenwoordig eigenlijk standaard. Zo kunnen ze na het sporten zien wat de maximale en minimale hartslag is geweest tijdens de inspanning. Doorgaans kies je voor een borstband of voor een polsmeting met behulp van een speciaal horloge die weer verbonden is met een app op je smartphone. Bepaalde bloeddrukmeters beschikken eveneens over een hartslagmeter, deze combinatie wordt vaak in huiselijke sfeer toegepast.

In beginsel bestaat een hartslagmeter uit een zender en een ontvanger. Vaak is de zender de al genoemde borstband, die ter hoogte van het hart aangebracht wordt. Tegenwoordig heb je overigens ook uitvoeringen met ingebouwde zender in shirts en handsensoren. De borstband is echter de meest gebruikte variant. In de borstband zit een sensor die het hartsignaal opvangt en verzendt naar de ontvanger.  Heb je een hartslag-set is het horloge vaak de ontvanger.  Met een speciale app op je smartphone kun je de resultaten van de meting uitgebreid en uitlezen.

Waarvoor wordt een hartslagmeter gebruikt?

Je kunt een hartslagmeter prima beschouwen als de monitor van je hart.  Het hart vertelt weer heel erg veel over de conditie van je lichaam. Maak je uit de hartslagmeter bijvoorbeeld op dat er sprake is van bijvoorbeeld een verhoogde rust pols? Dan kan dit zomaar eens duiden op een opkomende griep, een infectie of een verkoudheid. 

De hartslag zegt bovendien iets over de intensiteit van de training. Er is immers een verband tussen je hartslag en de intensiteit van de training. Met behulp van een hartslagmeter kun je bovendien het maximale rendement uit je training halen. Hoe dat werkt? Heel simpel, de hoogte van je hartslag vertelt je hoe hard je lichaam werkt voor het leveren van een bepaalde inspanning.  Je bepaalt zelf hoe hard jij je lichaam laat werken, iets dat afhankelijk is van het doel van de training en je fitheid.

Wat zijn de belangrijkste criteria bij het selecteren?

Laten we er vanuit gaan dat je een hartslagmeter kiest om tijdens het sporten te gebruiken. Dan kan het type smartphone een rol spelen bij de keuze die je maakt, al werken de meeste hartslagmeters op zowel iOS en Android.  Ook belangrijk is om je af te vragen wat je precies wilt meten. Is alleen de hartslag voor jou afdoende? Of wil je ook het aantal stappen in beeld krijgen en de dagelijkse afstand die je aflegt?

Je hebt uitvoeringen die ook het aantal verbrande calorieën dat je verbrandt in beeld brengt en de meest geavanceerde apparaatjes monitoren zelfs je slaap. Je kunt ook kiezen voor een uitvoering die te koppelen is aan andere (gezondheids)apps zoals het geen uitgemaakte zaak hoeft te zijn dat je een ontvanger in de vorm van een horloge kiest. Er zijn ook uitvoeringen die je in je broekzak kunt doen die je aan de schoen vastmaakt of die je als vrouw aan je bh bevestigt.

De beste 4 hartslagmeters

1

Polar H9 HR Sensor BLE ANT+ M-XXL

9.2Expert Score
Hoge kwaliteit hartslagmeter

Op zoek naar een betrouwbare hartslagsensor? De Polar H9 zorgt voor hoge kwaliteit hartslagmeting tijdens al je favoriete sporten; van fitness, fietsen en hardlopen tot groepslessen in je fitnessclub.

Pluspunt(en)
 • Waterdicht tot 30 meter
 • Levensduur van batterij is 400 uur
 • Werkt met Polar Beat en veel andere trainingsapps op je smartphone
 • Textiele borstband, wasbaar in wasmachine
Minpunt(en)
  2

  Garmin HRM-Tri hartslag monitor

  8.5Expert Score
  Stijlvol & makkelijk te gebruiken

  Deze hartslagmeter is klein en licht en comfortabel.

  Pluspunt(en)
  • kleinste en lichtste hartslagmeter (HRM)
  • Comfortabele, gemakkelijk instelbare band
  • Slaat hartslaggegevens op en stuurt deze door naar compatibele toestel
  • Stijlvolle design
  Minpunt(en)
   3

   Basena

   9.1Expert Score
   Kleinere hartslagmeter

   Start met het monitoren van de gezondheid van jezelf en je familie. Met de Basena saturatie meter heb je snel en betrouwbaar de waardes van je zuurstofgehalte (SPO2) en hartslag (BPM).

   Pluspunt(en)
   • Meet zuurstofgehaltes
   • Meet hartslagfrequentie
   • Zelf bijhouden van je gezondheid
   • Uniek design
   Minpunt(en)
    4

    Polar H10 hartslag monitor

    8.7Expert Score
    Elegant design met veel functies

    De Polar H10 borstband staat voor nauwkeurigheid. De comfortabele borstband beschikt over een vernieuwd algoritme waarmee de hartslag nog beter is vast te stellen, zonder storingen.

    Pluspunt(en)
    • Eenvoudig in gebruik
    • Goede prijs/kwaliteit
    • Goede kwaliteit
    Minpunt(en)

       Logo